marți, 10 februarie 2009

www.zi-de-zi.ro/voteaza-ti-elitele/elitele-lunii-ianuarie.html


Voteaza-l pe

Szabados Istvan


Primii opt elevi participanti la proiectul “Alege-ti Elitele”au intrat deja in posesia premiilor. Va reamintim ca fieacre participant a primit 100 de lei, iar cel mai votat dintre ei pe siteul www.zi-de-zi.ro a primit 1000 de lei. Participantii lunii decembrie se lupta acum pentru voturile cititorilor, mai sunt cateva zile si vom afla cine este castigatorul! Dintre primii participanti ai noului an, astazi vi-l prezentam pe Szabados Istvan.

Cine este Szabados Istvan?
Elev in clasa a XII-a B de la Grupul Scolar “Constantin Brancusi”
Istvan s-a nascut in 31 martie 1990 la Targu Mures. Unicul copil al familiei Szabados, de mic a fost crescut de bunicii si de matusa lui cea draga. “Familia mea este una modesta, parintii locuiesc in judesul Cluj, iar eu in orasul meu natal, cu bunicul, cu matusa si cu cele doua verisoare,“ spune Istvan.

Despre inceputuri
Scoala primara a inceput-o la Chinteni, judetul Cluj, iar din clasa a VI-a a reusit cu ajutorul matusii sa se transfere la Colegiul National Unirea, unde a terminat clasa a VII-a. “In acei ani am beneficiat de un suport imens din partea bunicului si a matusii mele, pentru care le multumesc si pe aceasta cale. Profesorul meu de geografie, Farkas Ivan, care mi –a fost si diriginte mi- a zis sa raman la liceu, dar bunicul m-a indrumat spre o alternativa mult mai buna, aceea fiind grupul Scolar Brancusi,”este de parere Istvan.

Viata la Brancusi
Istvan a urmat sfatul bunicului pentru ca acolo putea invata o meserie. “Mi-a placut ideea de a deveni desenator tehnic si in scurt timp m-am indragostit de tot ce inseamna constructii,” declara Istvan. Ca un elev constiincios, zilnic se intreaba ce ar putea face pentru a se folosi din ce in ce mai bine de timpul care il are la dispozitie. “In general invat zilnic cam doua ore teorie si doua ore practica, adica desen tehnic” se destainuie elevul adaugand si detalii despre timpul sau liber. “Imi place sa ies cu cei mai dragi dintre prieteni la un ceai sau la o cafea, ca sa discutam, sa merg la un teatru. Imi plac petrecerile de genul jazz and blues cu aroma anilor ’50-’60, spune Istvan care mai citeste cate o carte de beletristica, desi le prefera pe cele tehnice.

Desenul tehnic, pe primul loc
Ii place foarte mult desenul tehnic, de aceea cauta mereu solutiile logice de a rezolva cat mai bine problemele legate de proiectare.
“Colegii ma sprijina in ale scolii, dar prietenii mei ma motiveaza in tot ceea ce fac, ceea ce este bine, “ spune Istvan care acum invata ca sa ajunga din nou la Olimpiada Nationala ca sa-si puna cunostintele la competitie. Fiind atat de indragostit de desenul tehnic, nu e de mirare ca dupa bacalaureat ar vrea sa intre la Universitatea tehnica din Cluj Napoca, pentru ca “visul meu e sa devin inginer proiectant in constructii si lucrari publice,”afirma Istvan. “As vrea sa devin inginer, sa am bucuria de a construi, de a moderniza aceasta tara, fiindca are nevoie de oameni capabili, care sa o faca. As dori sa intru in bussiness, sa-mi pornesc o mica afacere, sa-mi explorez limitele, sa vad ceea ce pot face,”se joaca Istvan cu ideea viitorului.

Scoala europeana, scoala romaneasca
Anul trecut Istvan a participat in Serbia la o conferinta despre constructii, dar a vazut si cum se lucreaza in alte licee de constructii din Ungaria sau Slovacia. “Va spun cu sinceritate ca au o pregatire mult mai buna, una de elita, este de parere desenatorul.
Si nu se sfieste sa spuna ca in Romania invatamantul are nevoie de schimbari radicale si modernizare. Pe moment Istvan se afla in practica, pana la vacanta, ceea ce consta in desenul in AutoCad.

Fiind preocupat de dezvoltarea invatamantului romanesc noteaza cu satisfactie ca “scoala are in dotare un nou cabinet de informatica cu computere performante si softweare bune si ma bucur ca am acest prilej de a lucra intr-o sala confortabila si bine dotata, ceea ce este primul pas spre o educatie mai buna. O scoala europeana, si mai ales moderna ar trebui sa fie dotata din punct de vedere informatic si didactic. In loc de numeroasele foi puse pe banci, sa avem in fiecare sala de clasa cate un calculator conectat la o retea locala, ca profesorul sa poata preda lectia mult mai rapid si interactiv, dupa parerea mea asta ar fi un nivel modern si european de calitate. Elevii ar invata mult mai usor si mult mai bine,” conchide Szabados.

Ii plac sporturile extreme
Acum ii place baschetul si mersul pe bicicleta, mai ales daca e vorba sa parcurga distante din ce in ce mai mari. Excursiile la munte, plimbarile lungi si explorarea tainelor din zonele muntoase sunt o alta preocupare a tanarului desenator tehnic. Si acum sa va tineti tare: cand era mic ii placeau sporturile extreme: rolele, skateboardul, pe care le-a practicat pana cand intr-o zi s-a maturizat si de atunci le a lasat balta. “Dupa o zi lunga, ma indrept spre sala de fitness, unde imi place sa ma tin putin in forma, fiindca miscarea este esentiala pentru mine. Dupa ce mi-am facut exercitiile, iarasi ma duc acasa si imi fac temele, invat si ma duc la ore suplimentare,”completeaza lista preferintelor Istvan.

In spatele performanetelor
“Vreau sa-i multumesc profesorilor de specialitate din scoala mea, pentru ca m-au indrumat in toti acesti ani si mi-au facut viata mai usoara prin tot ce am invatat de la ei, ei sunt in spatele performantelor mele. In 2008 am participat la faza nationala la olimpiada tehnica, si am obtinut locul sapte pe tara la profilul meu.
Tot anul trecut, inainte de olimpiada am fost in Serbia si am participat la un concurs tehnic. Scoala nu ne da numai informatii utile, ci si informatii de care nu avem nevoie in acelasi timp si trebuie sa stii cand si cum trebuie sa le scoti pe cele bune”, isi exprima opinia elevul.

De mentionat
“Scoala la care invat are o proasta reputatie. Se spune ca ar fi o scoala foarte rea. Nu este adevarat! Sunt profesori foarte buni, numai ca unii elevi nu sunt de treaba! Elevul in scoala noastra are o gramada de oportunitati, numai trebuie sa le ia si sa le exploateze corect si eficient. Nu scoala iti da educatia, profesorul si chiar tu insuti. Acum fiind in clasa a XII-a, ma concentrez mult pe atestat, pe olimpiada tehnica si pe bacalaureat. Abia am timp pentru a ma distra, dar imi gasesc posibilitatea oricum”, spune Istva zambind.
Pasiunea pentru teatru
Desi nu ar numi-o chiar pasiune, mai mult o placere mersul la teatru, recent a vazut o piesa despre Caligula, si precizeaza ca singura sa pasiune mare este pentru desenul tehnic si una mai mica pentru muzica. “In permanenta am urechile ocupate de casti, oriunde ma duc. Muzica face parte din viata mea, ma inveseleste, imi da ritm in tot ce fac, mai adauga Istvan, care mai are o curiozitate: cunoaste limbile germana si engleza si are doua limbi materne: romana si maghiara! Si nu se multumeste cu atat, vrea sa invete japoneza pentru ca ii place cultura asiatica.



Diriginta Buzsa Ilona, profesor de matematica si diriginte
"M-am bucurat foarte mult cand am aflat ca un elev din Colegiul National Unirea vrea sa isi continuie studiile aici la Grupul Scolar "Constantin Brancusi". Am avut mare nevoie de elevi cu seriozitate in invatatura, iar elevul Szabados Istvan este unul din aceia. Are cunostintele necesare de baza pentru a putea invata, in afara ca este cel mai harnic din clasa mea, eu ca dirigintele lui ma simt mandra de rezultatele lui scolare si extracurriculare. El a participat extracurricular la conferinte pentru elevi in strainatate, intotdeauna a ajutat la redactarea ziarului scolii, cand nu a vrut nimeni sa faca acest lucru si si-a motivat colegii sa faca la fel. Precum si dumneavoastra stiti, anul trecut a participat la olimpiada tehnica la faza nationala si s-a intors cu mentiunea doi pe tara. El iubeste constructiile si vrea sa mearga mai departe la facultate si cred ca va si reusi. Ca elev el iese in evidenta prin disciplina scolara, bun simt si devotament."


Colegul Szekely Szilard: "Istvan este un baiat inteligent, harnic, caruia nu ii este frica sa lucreze, sa invete, este unul dintre cei destepti din clasa, e intotdeauna atent si concentrat, pe el te poti baza cu siguranta."

Un comentariu: